Ostatnie posty

Gluten - wróg czy przyjaciel?

418 Wyświetlenia 3 Polubiony

Gluten - wróg czy przyjaciel?
Gluten to białko występujące naturalnie w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. W ostatnich latach stał się on obiektem wielu kontrowersji, a jego wpływ na zdrowie jest przedmiotem badań i debat.

Często słyszymy o celiakii i nietolerancji glutenu, schorzeniach, w których spożycie glutenu wywołuje szereg nieprzyjemnych objawów, takich jak bóle brzucha, biegunka, wzdęcia, zmęczenie i osłabienie.

Jednakże, coraz więcej dowodów wskazuje na to, że nie sam gluten jest szkodliwy, ale jego specyficzna odmiana pochodzaca ze zmodyfikowanych genetycznie (GMO) zbóż. Te rośliny zawierają nienaturalnie duże ilości glutenu, a dodatkowo są skażone glifosatem, szkodliwym pestycydem używanym w herbicydzie Roundup.

Zagrożenie dla zdrowia stwarza właśnie skażony gluten, a nie sam gluten z natury występujący w zbożach. Ekologicznie uprawiane zboża nie są modyfikowane genetycznie i nie są poddawane działaniu herbicydów, dlatego też zawierają naturalny gluten, który nie wywołuje alergii i może być wręcz korzystny dla zdrowia.

Niestety, lekarze i dietetycy często pomijają ten istotny aspekt, skupiając się jedynie na szkodliwości glutenu w ogóle. Brak edukacji i świadomości na temat różnicy między glifosatem skażonym glutenem a naturalnym glutenem z ekologicznych upraw prowadzi do błędnych diagnoz i niewłaściwego leczenia.

Dodatkowo, kierunki dietetyczne na uczelniach często sponsorowane są przez wielkie koncerny spożywcze, takie jak Nestle, które produkują wysoko przetworzoną żywność bogatą w gluten i inne szkodliwe składniki. To z kolei prowadzi do konfliktu interesów i może wpływać na poglądy dietetyków na temat glutenu. Tacy pseudo dietetycy, kładą największy nacisk na liczenie kalorii, ilości mikro i makroelementów odwracając w ten sposób uwagę ludzi od tego co jest na prawdę ważne - czyli w pełni wartościowa, ekologiczna żywność.

Aby chronić swoje zdrowie, ważne jest, aby wybierać produkty z ekologicznych upraw, wolne od GMO i glifosatu. Należy również zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty o niskiej zawartości przetworzonego glutenu.

Pamiętajmy, że nie sam gluten jest szkodliwy, ale jego skażona wersja. Ekologiczny gluten może być bezpiecznym, a nawet zdrowym składnikiem naszej diety.

Ważne jest, aby prowadzić dalsze badania nad wpływem różnych rodzajów glutenu na zdrowie człowieka. Konieczna jest również większa edukacja lekarzy, dietetyków i konsumentów na temat różnicy między glifosatem skażonym glutenem a naturalnym glutenem z ekologicznych upraw.

Tylko dzięki rzetelnej wiedzy i świadomym wyborom możemy zadbać o swoje zdrowie i uniknąć negatywnych skutków spożywania skażonego glutenu. Wybierając produkty ekologiczne możemy przestać obawiać się reakcji alergicznych związanych ze spożywaniem glutenu. Wygląda na to, że spożywanie produktów ekologicznych, które są pozbawione glutenu jest również pozbawione sensu. Z logicznego punktu widzenia produkty bezglutenowe mają rację bytu jedynie w przypadku konwencjonalnej, niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności, zawierającej wcześniej skażony gluten.



Istnieje opinia, z którą w pełni się zgadzam, że dobrym sposobem na łagodne przejście ze skażonego glutenu na gluten zawarty w produktach ekologicznych jest zrobienie kilkumiesięcznej przerwy w spożywaniu jakiegokolwiek glutenu. Następnie należy stopniowo wprowadzać do posiłków (na początek w małych ilościach) produktów ekologicznych zawierających naturalny, nieskażony gluten z upraw organicznych, stopniowo zwiększając dawki. Jeśli jednak obawiamy się gdyż niestety daliśmy się nastraszyć pladze pseudo dietetyków to nadal mamy możliwość kupna żywności ekologicznej pozbawionej glutenu.





Obraz autorstwa wirestock na Freepik

Napisz komentarz